7 priporočil za čas uvajanja v vrtec

199
Čas uvajanja

Čas uvajanja oz. začetne stiske malčka (in vaše) bodo kmalu minile, otrok bo imel rad svoje vrstnike in vzgojitelje, v vrtec bo rad hodil. Ko bo sprejel vrtec, bo s tem naredil velik korak na poti k samostojnosti, na poti odraščanja.

Čas uvajanja – pričakujte spremembe razpoloženja

Bodite pripravljeni na to, da bo malček v obdobju uvajanja spremenljivega razpoloženja; da bo bolj jokav, razdražljiv, nemiren, se bo ponoči zbujal, vas klical ali bo spal nemirno, lahko bo manj jedel, želel vaše več vaše pozornosti in crkljanja. Nekateri otroci, ki so že navajeni na kahlico, lahko nazadujejo. Vedite, da je to le  prehodno obdobje, ki mine. Lahko odklanja določeno hrano zaradi novega okusa, na katerega še ni navajen, ali pa s tem izraža svojo stisko.

V tem obdobju namenite malčku več časa, saj potrebujejo več pozornosti. Popoldneve preživite skupaj, igrajte se z njim, berite mu pravljice, namenite mu toliko bližine kot si jo želi. Bodite potrpežljivi in nežni.

Malčka v vrtec pelje oče

Večina malčkov se v vrtec uvaja v obdobju, ko so (največkrat) z mamami še v močni simbiotski navezanosti, saj so skupaj preživeli veliko časa. Tako se zgodi, da ob poslavljanju zjutraj v vrtcu, mama zajoka, kar ni pozitiven zgled otroku. Od očetov so se malčki navadno bolj vajeni poslavljati, zato je s tega vidika smiselno, da uvaja oče. Predvsem pa svetujemo, da uvaja tisti starš, ki je mirnejši in odločnejši.

Zagotovite si prosti čas za čas uvajanja

Da bo prehod v vrtec čim bolj umirjen, si skušajta starša za čas uvajanja vzeti dopust. Mentalna sproščenost namreč vodi v kakovostno sodelovanje z malčkom v igralnici. Otroci načeloma potrebujejo nekaj dni, da dojamejo, da bo starš vedno prišel po njih. To zaupanje gradijo z vajo, temu pa pomaga tudi odnos, ki ga ima starš do vzgojiteljev. Otroci opazijo zaupanje do vzgojiteljev in spoznajo , da jih puščate v varstvu pri zaupanja vredni osebi.

V prvih nekaj tednih je lahko bivanje otroka (če je to mogoče in vam to omogočajo druge obveznosti) v vrtcu krajše, ta čas pa podaljšujete postopoma glede na njegovo sprejemanje novega okolja (če je za vašega otroka bolje, da se postopoma privadi spremenjenemu vsakdanjiku). Gre za individualen pristop, glede na otrokov napredek in počutje. Izkoristite vseh pet dni v tednu, da se navadi rutine, da vrtec obiskuje vse dni med tednom (ne zgolj dva-tri dni).

V igralnici bodite dober zgled

V času, ko ste prisotni v vrtcu, vam bodo vzgojitelji posredovali potrebne informacije glede aktivnosti. Sodelujte pri urejanju prostora, pripravi in izvedbi dejavnosti, hranjenju in negi otrok. V tem času posvetite svojo pozornost vsem otrokom, ne le svojemu. Tudi tako boste otroku dober zgled. Klepetanje, komentiranje dela vzgojiteljev, telefonski pogovori v igralnico ne sodijo.

Pri uvajanju sledite dogovorjeni rutini: igralnico in otroka sprva zapuščajte za nekaj minut, kot to počnete doma, če greste na stranišče, če kuhate, greste v drug prostor in počasi podaljšujte čas. Ko otroka pustite samega za dalj časa, mu to vedno mirno povejte in se od njega poslovite.

Sledite navodilom vzgojiteljev

Ko bo čas, da igralnico zapustite, vas bodo vzgojitelji obvestili. Tudi pri poslavljanju se skušajte držati določene rutine, vsak dan približno na enak način npr. poljub, objem, nekaj prijaznih besed. Poslavljanje naj bo kratko, kajti daljše kot bo, težje bo za oba. Ko enkrat odidete, se ne vračajte, ne skrivajte se na hodniku ali ne kukajte skozi okna igralnice, da vas otrok ne vidi. S tem mu boste povzročili le dodatno stisko. Ob odhodu bodite mirni, kajti otrok hitro začuti negotovost, strah ali nezaupanje vase ali v vzgojitelje. Lahko ste prepričani, da otrok ne joka ves čas in da je v interesu vzgojiteljev, da otroke potolažijo.

Držite se svojih besed

Ne obljubljajte nekaj, česar dejansko ne boste storili (npr. »Takoj bom prišel pote.«). Tako bo vedel, kaj lahko pričakuje. Otroku povejte, da greste v službo in da pridete ponj, ko pridete iz službe. Otroku ne govorite o urah (npr. »Ob štirih bom prišel po tebe v vrtec.«), otrok še ne pozna na uro. Ima pa nekakšno »notranjo« uro, zato skušajte prihajati vsak dan ob isti uri. Otrok bo čutil, da se bliža čas ponovnega snidenja. Otrok najbolj razume rutine, torej npr. že mlajši otrok bo vedel, da bo po počitku starš prišel ponj.

Nikoli ga ne prestrašite s tem, da ga ne boste prišli iskat v vrtec. Otrok potrebuje varnost in mora vedeti, da boste ponj zanesljivo prišli.

Spremljanje napredka za čas uvajanja

Razumljivo je, da vas bo, ko boste enkrat otroka pustili v vrtcu, zanimalo, kaj se je dogajalo z vašim otrokom. Tega se zavedajo tudi v vrtcih, zato vas bodo vzgojitelji obveščali o otrokovem napredku v vrtcu. Napisali vam bodo krajši tedenski povzetek, ali vam posredovali fotografijo, ali se boste pogovorili po telefonu. Kratke informacije o bivanju pa vam bodo zaupali že ob prihodu ali odhodu v vrtec, a razumite, da  zaradi varnosti vseh otrok v skupini, nimajo veliko časa. Če boste želeli daljši pogovor, se raje dogovorite za pogovorno uro.

Ob odhodu iz vrta

Z otrokom  se vsak dan pogovarjajte o aktivnosti in odnosih, ki jih je doživljal. Vaš ton naj bo pozitiven, navdušen in zvedav, vprašanja kot so:

  • »Kaj lepega se je danes v vrtcu zgodilo?« (namesto »Ali je bilo danes hudo v vrtcu?«)
  • »Si se danes igral s Timom ali še s kom drugim, kaj sta se igrala?« (namesto »Ali ste se danes kaj igrali v vrtcu?«)
  • »Ste danes imeli za kosilo rižoto?« (namesto »Kaj ste danes jedli za kosilo?«)
Barbara Sigulin

Barbara Sigulin

Svetovalna delavka, OŠ in vrtec Log – Dragomer

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav