6 nasvetov, da ne bo vaš malček izbirčni jedec

128
izbirčni jedec

Pripravili smo vsebino s hitrim pregledom 6 nasvetov, ki vam bodo v pomoč, da vaš malček ne bo takšen izbirčni jedec, kot vas morda mnogi strašijo, da bo.

“Moj otrok ne bo izbirčni jedec”

Otroci imajo prirojeno željo po sladkem okusu in pogosto zavračajo grenko in kislo hrano, zelenjavo in beljakovinska živila. Spodaj je 6 nasvetov s pomočjo katerih si lahko vaš otrok hranjenje zapomni kot prijetno izkušnjo. Včasih pa je potrebno otroku kakšno živilo približati tudi preko branja pravljic.

Izbirčni jedec & 6 nasvetov za privzgojo navad in rutine prehranjevanja

Izbirčni jedec: 

1. NASVET 

Kadar dojenček hrano ob uvajanju zavrača, je treba vztrajati in isto živilo otroku nevsiljivo ponuditi zaporedno vsak dan vsaj 8-krat. Včasih je potrebnih tudi več kot 15 poskusov, da otrok novo živilo sprejme in še nekaj ponovitev, da otroku hrana postane všeč.

2. NASVET

Otroku hrano uvajat, kadar je zdrav, naspan, razpoložen in ravno prav lačen.

3. NASVET

Otroka nikakor ne silite, moledujete, prosite, ampak ob zavrnitvi hrano ponudite ob naslednjem obroku v enaki ali drugi obliki. Če otrok na primer ne mara brokolija lahko iz njega pripravite juho, ga dodate k pireju ipd.

4. NASVET

Živila poskusite otroku predstaviti na zanimiv način z raznolikimi barvnimi kombinacijami ali pa sadje in zelenjavo obrežete v otroku privlačne oblike.

5. NASVET

Glede na njegove zmožnosti, ga vključite v pripravo hrane (npr. pomoč pri nakupovanju, umivanje, rezanje zelenjave, mešanje juhe).

6. NASVET

Bodite otroku vzgled, hranjenje naj poteka v krogu družine, spremlja pa ga naj pozitivno vzdušje.

doc. dr. Evgen Benedik

https://www.kclj.si

univ. dipl. inž. živ. tehnol., Klinični oddelek za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, član Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri UNICEF Slovenija

asist. Neža Lipovec, mag. inž. preh. (UN)

https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/pediatricna_klinika/sluzba_za_dietoterapijo_in_bolnisko_prehrano

klinična dietetičarka, Služba za dietoterapijo in bolniško prehrano, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana in Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Kaja Kranjc

asist. Kaja Kranjc, mag. inž. preh. (UN)

Skupina za humano prehrano, Oddelek za živilstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav