OtrokOblačila in obutev za otroke5 pogostih vprašanj staršev o oblačenju

5 pogostih vprašanj staršev o oblačenju

Čebulno oblačenje

Oblačila naj bodo velika, široka (ne preozka), iz naravnih materialov (bombaž, volna) in lahka, da otrokova koža lahko diha. Znojenje je ključen proces za uravnavanje telesne temperature, telo s tem izloča tudi strupene snovi. V hladnejših dneh naj bodo otroci čebulno (večplastno) oblečeni, da se lahko hitro znebijo odvečnih plasti, ko jim postane pretoplo. Zjutraj na poti v vrtec potrebujejo več plasti (poleg jakne tudi npr. 3 majice – spodnjo majčko oz. bodi, majčko in jopico), v vrtcu bodo eno, ali ob igri celo dve, plasti slekli, ob odhajanju iz vrtca pa jih spet oblekli.

Velikosti oblačil glede na starost

Starost otroka Velikost
12–18 mesecev86
1 ½–2 leti92
2–3 leta98
3–4 leta104
4–5 let110
5–6 let116

 

Izbirčni otroci pri oblačenju

Pri približno 3 letih bodo otroci začeli sami izbirati kaj bodo oblekli in s tem bodo gradili svojo neodvisnost. Pri oblačenju jih sprašujte, ali želijo obleči rumeno ali zeleno majico. Povedali vam bodo, če česa ne želijo, morda tudi zato kjer jim ni udobno, jih pika ali tišči. Z odločanjem gradijo prepričanje vase, s tem pa bodo odšli v vrtec bolj samozavestni.

Daljšemu času izbiranja in zanimivim kombinacijam se lahko izognete tako, da sami ali skupaj z otrokom,  že zvečer pripravite oblačila, ki so ustrezna glede na vremenske razmere in otrokove aktivnosti v vrtcu. Med njimi naj se otrok naslednje jutro pred odhodom v vrtec sam odloči. Kljub temu, da je izbira ožja, dopustite otroku odločitev.

Kaj če se otroci ne želijo obleči? Otroci še ne razumejo, da je zunaj hladno (čeprav je notri, ko se oblačijo, toplo), zato jim dovolite, da to občutijo. Jakno nesite s seboj in ko bodo sami ugotovili, da je zunaj prehladno, bodo spoznali, da jo potrebujejo. Na to jih spomnite, ko se boste naslednjič oblačili.

Kako otroke spodbujati pri oblačenju

  • Ponudite jim pomoč, kadar je to potrebno in spodbujajte otroke, da znova in znova sami poskušajo tudi najtežje stvari.
  • Opazujte otroke. Če opazite, da so utrujeni, jim ponudite več pomoči kot običajno.
  • Otroci naj imajo zjutraj dovolj časa za oblačenje.
  • Oblačila izberite že prejšnji večer.
  • Kupujte oblačila, ki so preprosta za oblačenje. Hlače z elastičnim trakom je lažje obleči kot hlače z zadrgo, krilo z elastiko pa lažje kot krilo z gumbi. Čevlji se naj zapirajo na ježka, če si jih otroci še ne znajo zavezati.
  • Naučite otroke, da oblačila služijo svojemu namenu –  varujejo pred mrazom, dežjem in soncem. Z besedami ga pohvalite, spodbujajte, predvsem pa pokažite, da ste na njega ponosni.

Pospravljanje oblačil

Otroci radi sodelujejo pri opravilih, zato jih poleg oblačenja učite tudi ostalih opravil povezanih s tem. Perilo je treba pospraviti in oprati, naj ga skupaj z vami odnesejo v kopalnico. Sodelujejo, ko ga boste obešali in pospravljali oblačila v njegovo omaro. Pri pospravljanju otroku pustite čas, da bo oblačila pospravil. V vrtcu bo tako že navajen, da pospravi svoja oblačila in čevlje na svoje mesto, da bo poznal in prepoznal svoja oblačila. Otroku pustite čas in ga vzpodbujate, ko bo ves svoj trud vložil v pospravljanje in zlaganje oblačil.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj