5 jezikov ljubezni otroka

3518
5 jezikov jubezni
5 jezikov jubezni

Mnogo je načinov, s katerimi lahko otroku pokažete, da ga imate radi.

Če ga boste dobro opazovali, pa boste morda videli, da še posebej zažari pri katerem izmed njih. Upoštevanje posebnosti otroka vas bo privedlo do globljega razumevanja starševstva. Če še niste najbolj vešči v prebiranju otrokovih signalov, so vam lahko v pomoč smernice, ki jih navajata Gary Chapman in Ross Campbell v knjigi 5 jezikov ljubezni otrok. Avtorja verjameta, da ima vsak otrok poseben način, na katerega razume starševsko ljubezen. Gre za t.i. jezik ljubezni. Starši morate prepoznati jezik ljubezni svojega otroka in »spregovoriti« v njem, obvladati pa morate tudi ostale štiri jezike. Kadar starš spregovori v otrokovem jeziku ljubezni, se otrok počuti varnega in ljubljenega. Ker je njegov čustveni rezervoar napolnjen, se tudi bolje odziva na usmeritve staršev.

Odkrivanje jezika ljubezni je dolgotrajen proces. Mlajši otrok niti sam ne ve, kateri je njegov jezik ljubezni in preizkuša različne odzive. Če se neko obdobje odziva na določen način, to še ne pomeni, da je to njegov resnični jezik ljubezni. Daljše časovno obdobje opazujte, kako otrok izraža ljubezen do vas in drugih ljudi, česa si najpogosteje želi, nad čem se pritožuje in katero možnost med dvema izbere.

Kljub glavnemu jeziku, pa ne smete zanemariti ostalih štirih, zato se otroku približajte na vse spodaj opisane načine. Otrok se mora naučiti prejemati in dajati ljubezen v vseh jezikih, saj se bo srečeval z ljudmi, ki ljubezen izražajo in sprejemajo na različne načine.

1. Dotik

Vsak majhen otrok ima veliko potrebo po dotikih, ki jo morate skrbno negovati.

Pri poslavljanju ga objemite in držite. Potolažite ga z mehko igračko. Božajte ga po laseh, ko vam pripoveduje o čem, kar ga je vznemirilo. Tudi vaša darila naj negujejo dotik. Berite zgodbice, medtem, ko vam otrok sedi v naročju.

2. Besede potrditve

Sporočilo predajte na pravi način. Otroku govorite spodbudne besede z občutkom in izrazom na obrazu, ki bo govoril, da vam ni vseeno. Spodbudne besede padejo na plodna tla, ko so izrečene za trud, ki ga je otrok v nekaj vložil. Govorite mirno, tudi kadar so med vama napetosti. Primer neprimerne komunikacije je npr. vpitje na otroka, naj preneha kričati.

Natančno mu opišite dogodek / dosežek, ki vam je bil pri njem všeč, narišite sliko, ki kaže, kako ga imate radi, na vidnih mestih razstavite njegove umetnije, ob poslavljanju mu vedno povejte, da ga imate radi.

3. Posvečen čas

Preko pogovorov s starši se otroci učijo predelovanja misli in komunikacije. Kadar otroku naklonite kakovosten čas (nedeljeno pozornost), mu sporočate, da je za vas pomemben in da ste radi z njim. Ob tem se spustite na njegovo raven. Bistvo je, da sta in nekaj počneta skupaj. Pri dojenčkih sta takšni pozornosti tudi previjanje in hranjenje. Če imate več otrok, poiščite čas, da ste z vsakim od njih nekaj časa sami.

Vključite otroka v svoje dnevne aktivnosti. Ko pripoveduje, ga pozorno glejte, z njim se smejte, ko se igrate z njim, bodite resnično prisotni, pojte, slikajte in načrtujte skupaj. Otroci tudi obožujejo tople, nežne in sproščene večerne obrede, kot je branje pravljice.

4. Darila

Darilo spremenite v izraz ljubezni tako, da npr. nova oblačila za vrtec lepo zavijete in mu jih podarite. Po drugi strani pa s pretiravanjem darila izgubijo vrednost: otrok, ki ima preveč igrač, jih ne more doživeti. Upoštevajte pravilo »Manj je več« in izbirajte darila s pomenom. Lahko jih izdelate tudi sami. Otroci, katerih glavni jezik ljubezni so darila, veliko dajo na prejemanje daril. Zanje je odvijanje darila prava čustvena dogodivščina. Radi imajo darila, zavita in podarjena na edinstven, ustvarjalen način.

Lahko vnaprej pripravite škatlico z darilci, izmed katerih naj si enega izbere, kadar naredi kaj posebnega. V ta namen lahko zbirate zanimiv darilni papir. Tudi prigrizke na izletu ali otrokov najljubši obrok lahko spremenite v posebno darilo.

5. Usluge

Ko za otroka počnete stvari, ki jih sam še ni zmožen, mu dajete zgled. Uči se, da se ne osredotoča le nase in da pomaga drugim. Ko je otrok sposoben sam opraviti neko stvar, pa ga pri tem spodbujajte. Končni cilj starševskih uslug je otroku pomagati, da zraste v zrelo odraslo osebo, ki bo zmožna drugim naklanjati ljubezen z uslugami in dejanji. Tega se bo še toliko bolj naučil, če bo videl vas, kako ponudite dlan sočloveku.

Namesto, da mlajšemu otroku le rečete, naj gre v posteljo, ga nežno dvignite in zavijte v odejo. Medtem ko spi, mu pripravite najljubšo igračo. Povežite ga s sorodnikom ali prijateljem, ki mu lahko pomaga pri njegovem hobiju. Lahko vstanete pred njim in mu pripravite zajtrk presenečenja.

Vir: Gary Chapman, Ross Campbell: 5 jezikov ljubezni otrok, založba Družina, letnik 2013.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav