Kako z zgledom vzgajamo

2065

Ne vzgajamo z besedami, ampak z zgledom. Bodite to kar ste. Otroci se učijo z zgledom in nas posnemajo. Z otrokom bodite kreativni pri razmišljanju in otroku pokažite, da obstajajo tudi druge možnosti.

Z mag. Nastjo Mulej smo se pogovarjali o vzgajanju otroka z zgledom in kako zgled vpliva na razvoj otroka.

Meni je vedno smešno, kadar slišim, da starši vzgajajo z besedami. Bodi tak pa tak, on bo samo takšen kot si ti in nič drugačen. Ko rečemo, ne smeš preklinjat, potem pa sliši očija preklinjat. Zakaj govoriš nekaj, kar ne? Besede gredo tu notri, tam ven. Tisto pa, kar otrok opazi, tisto pa se ga prime. Na tak način se človek uči.

Zato, če bo otrok soočen s starši, ki so pasivni, ne aktivni, jamrajo, namesto, da bi iskali nove rešitve, se obešajo na razloge, zakaj nekaj ne deluje, namesto da bi prevzeli odgovornost, iščejo krivce zunaj sebe, potem ne morete pričakovati, da bo ta otrok popolnoma drugačen, ampak bo tudi sam postal pasiven, neaktiven, pesimističen in v tem smislu zgled. Če je starš kreativen, pozitiven, bo rekel »uu saj obstaja še druga rešitev«, se bo takšen način razmišljanja prijel tudi otroka in seveda obratno.

Nastja Mulej

mag. Nastja Mulej

http://debono.si/nastja-mulej

magistra komunikologije, univerzitetna diplomirana ekonomistka in univerzitetna diplomirana sociologinja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav