28. Pikin festival

0
196

Že 28. leto zapored se bo v Velenju septembra odvil največji otroški festival v Sloveniji, ki ga že nekaj let zapored obišče več kot 100.000 obiskovalcev.

Festival se je z leti iz enodnevnega dogodka razvil v sedemdnevno dogajanje, ki ga spremljajo številni predfestivalski in pofestivalski dogodki.

28. Pikin festival, ki se tradicionalno odvije na začetku šolskega leta, bo letos potekal od 17. do 23. septembra.

Osrednja tema festivala je podeželje: povezanost z naravo, delo na kmetiji, spoznavanje živalskega in rastlinskega sveta, ljudskega izročila ter kulturne dediščine. Letošnja Pikina častna pokroviteljica bo večkrat nagrajena svobodna umetnica, ki se ukvarja predvsem z ljudskim izročilom, varovanjem kulturne dediščine, pripovedovanjem in petjem – Ljoba Jenče.

Vsi na Pikin festival

Ki-ki-ri-kiiii! Urno na Pikin festival pohitimo vsi! Na veliki površini 35.000 m², ob čudovitem Velenjskem jezeru, je Pikin svet. Obiskovalci bomo uživali v številnih kreativnih, umetniških, glasbenih, eksperimentalnih, tehniških, senzoričnih in eksperimentalnih delavnicah. Na prizorišču bo več različnih motoričnih poligonov in otroško igrišče. Skozi bogat kulturni program se v tednu dni zvrsti 60 nastopov različnih umetniških zvrsti.

Cene vstopnic in čas dogajanja

Vstop na osrednje prizorišče festivala na TRC jezero je prost.
Vožnja s Pikino ladjo po Velenjskem jezeru / 1 EUR na otroka in 2 EUR za odraslega
Celodnevna parkirnina za osebni avtomobil: 2 EUR

Delovni čas Pikinega festivala na TRC Jezero
od ponedeljka do četrtka: 9.00 – 13.30 in 15.30 – 18.30
petek: 9.00 – 18.30
nedelja in sobota: 10.00 – 18.30

Med tednom si boste lahko v času kosila ogledali vilo Čira-Čara, obiskali Pikino mesto, ustvarjali v zelenih kotičkih, telovadili na poligonih in se peljali s Pikino ladjo po Velenjskem jezeru.

Tema festivala: Pika odkriva podeželje

Pika Nogavička te vabi k odkrivanju narave, podeželja, raziskovanju kmečkih opravil in življenja v ritmu naše matere Zemlje. Skupaj se bomo ozrli k vsemu, kar je zdravo in dobro za človeka, naravo in svet. Raziskovali bomo življenje brez moderne tehnologije in v njem našli zaklade dediščine naših babic in dedkov. Odkrivali bomo naravne zakonitosti, prisluhnili modrostim narave in tradicije, se učili stare igre, spoznali ljudske pesmi in plese, se zbujali s petelini in hodili spat s kurami. Solidarni kolektivni duh bomo krepili z medsebojno pomočjo pri opravilih in slavili naravo na 1001 način!

Ustvarjalnost nam je položena v zibko

Naša ustvarjalnost, domiselnost, iznajdljivost in spretnost bo več kot dobrodošla pri raznovrstnih opravilih. V Pikini mestni hiši bomo spoznali življenje in delo na vasi, ustvarjalno-doživljajski kotički v velikem šotoru pa bodo razdeljeni na kmečka opravila ter spoznavanje življenja v kmečki hiši. V Umetniških četrtih bodo dnevno potekale predstavitve običajev in ljudskega izročila slovenskih regij. Na zunanjih poligonih se bomo zabavali ob kmečkih igrah, ličkanju koruze, tlačenju zelja, skakanju v seno, štetju čebel in še marsičem.

Koliko različnih jajc domačih živali poznamo? Poiskali jih bomo v gnezdih in primerjali. V kmečki hiši bomo opazovali, kako so nekoč, ko še ni bilo hladilnikov in zamrzovalnih skrinj, shranjevali živila za ozimnico. Na vrtu bomo sadili in gojili rastline, spoznali, kaj potrebujejo za dobro rast in kdo so njihovi najbolj pogosti škodljivci. Preverili bomo, ali imajo tudi krave rogove ter našteli razlike med zajcem in kuncem. Raziskovanje zanimive in poučne izobraževalno-senozročne poti bo prebudilo čute in nas povezalo z naravo. Spoznali bomo čebeljo družino in njihov dom ter okusili cvetlični nektar z dodatki, ki mu pravimo med. Ali veste, da zaužitje medu kar za 50 % poveča zmogljivost vrhunskih športnikov?

Kmečka opravila in gibanje

Ogled kmetijske mehanizacije, zabijanje žebljev, pletenje košev, ročno pranje perila, spoznavanje kmečkih opravil, izdelava strašila in počitek pod kozolcem zagotovo spadajo med nepogrešljiva doživetja vsakega nadobudnega otroka. Ugibali bomo, za kaj in kako so se uporabljali zanimivi predmeti iz časa mladosti naših dedkov in babic, na kakšnih žimnicah so spali in kaj so delali ob večerih, ko še ni bilo televizije, tablic in pametnih telefonov?
Zavihajmo rokave in na delo! V telovadnici na prostem bomo s kmečkimi igrami razgibali tudi najmanjše mišice našega telesa. Na urniku je grabljenje trave, postavljanje kopic, hoja po deblu, nošenje jajčk na žlici skozi ovire, metanje podkvic in tekmovanje v skakanju z žaklji. Plezali bomo po lestvi, vlekli vrvi in preskakovali ovire. Pri vili Čira-Čara se bomo kot gusarji povzpeli na različne gugalnice in plezala. Za resne športnike pa je na prizorišču tudi atletski poligon z ovirami in mini nogometno igrišče. Organizirana plovba za skupine z ladjico po Velenjskem jezeru je rezervirana za avanturistične raziskovalce!

Umetniške četrti

Bogato in raznoliko ljudsko izročilo slovenskih pokrajin bomo lahko spoznavali v najbolj pisani in živahni ulici Pikinega festivala. Umetniško ulico sestavljajo glasbena, lutkovna, likovna, filmska, plesna, muzejska in knjižnična četrt. Skozi raznolike dejavnosti v umetniških četrtih bomo vsak dan v tednu spoznali kulturno dediščino in ljudsko izročilo ene od slovenskih pokrajin. Na Kapitanovem in Gozdnem odru se bo zvrstilo veliko glasbenih, lutkovnih in gledaliških nastopov. Za posladek pa bomo lahko vsak hip naleteli tudi na žive lutke, čarovnika ali žonglerja.

Pikina častna pokroviteljica

Ljoba Jenče, ki je s ponosom sprejela poslanstvo častne pokroviteljice 28. Pikinega festivala, je pred leti odprla vrata Hiše izročila, izobraževalnega centra za nesnovno kulturno dediščino. Zbirateljica slovenskega ustnega izročila, pevka in pripovedovalka pravljic, raziskovalka in učiteljica petja starih ljudskih pesmi, že vrsto let poudarja, da je izročilo pomembno za podporo razvoja otrokove naravne inteligence in domišljije, za kar danes izgubljamo posluh. Ljoba Jenče je od predsednika Republike Slovenije leta 2015 prejela medaljo za zasluge ohranjanja pesemske in glasbene ljudske dediščine, aprila letos pa nagrado Evropske Unije Europa Nostra.

Dobrodelna akcija

NOVO SONCE – Pika pomaga
»MAJHNO DOBRO DELO PREKOSI VELIKE BESEDE« je moto Pikine humanitarne akcije, s katero želimo otroke in odrasle opozoriti na stiske, ki jih doživljajo otroci doma in po svetu. Prav zato se je Pika odločila, da bo tudi letošnje humanitarna akcija namenjena otrokom. Zbirali bomo sladkarije in zdrave priboljške za prijatelje in tako poskušali skupaj vsaj malo posladkati življenje otrokom, ki si v času vedno večjih stisk tega ne morejo več privoščiti. Ker je tema Pikinega festivala vezana na podeželje, bomo zbirali tudi zdrave priboljške, kot je pakirano suho sadje, sadni ali zelenjavni čips, različni oreščki ali semena. Zbrane dobrote bomo predali OO RK Velenje, zbirno mesto pa bo v Pikini mestni hiši. POMAGAJTE! Naj NOVO SONCE spet posije vsem otrokom!

Pika pravi: »Čula hop, čula hej! SE KMALU VIDIMO!«

INFORMACIJE IN VPRAŠANJA
www.pikinfestival.si
telefon: 03 898 25 70
e-pošta: [email protected]

Na Pikin festival se lahko pripeljete tudi s Pikinim vlakom, ki bo v soboto, 23. 9. odpeljal iz Ljubljane in Maribora.

Festival pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje organizira javni zavod Festival Velenje skupaj s soorganizatorji – Knjižnico Velenje, Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje, Mladinskim centrom Velenje, Muzejem Velenje, JSKD – OI Velenje, Vrtcem Velenje, Glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje ter številnimi partnerji.

DELI

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here