Porod25 najpogostejših vprašanj, ki jih nosečnice zastavijo babicam

25 najpogostejših vprašanj, ki jih nosečnice zastavijo babicam

V pripravi na porod je koristno imeti pred sabo veliko informacij. Pripravili smo vsebino, v kateri smo zbrali 25 najpogostejših vprašanj, ki jih nosečnice zastavijo babicam.

Najpogostejša vprašanja, ki jih zastavijo nosečnice babicam

Predstavljamo odgovore na številna vprašanja in nasvete, ki vam lahko pomagajo pri pripravi na ta pomemben trenutek v vašem življenju. Od tega, kaj naj vzamete s seboj v porodnišnico, do možnosti lajšanja porodne bolečine in postopkov po porodu, boste našli informacije, ki vam bodo pomagale pričakati in dočakati svojega otroka z več zaupanja in razumevanja. Ne pozabite, da je vsak porod edinstven, zato je pomembno, da se posvetujete tudi s svojim zdravstvenim timom, da se boste počutili čim bolj udobno in pripravljeno na to čudovito izkušnjo.

Odgovori babic

 1. Kaj naj prinesem s sabo v porodnišnico? Priporočen seznam je na voljo v šolah za starše in tudi v tem priročniku. Babice pa so izpostavile: zaupanje vase, spočitost in optimizem, materinsko knjižico, stvari za osebno higieno, udoben moderček za dojenje in morda še blazinice za dojenje.
 2. Ali je možno porodno dokumentacijo izpolniti vnaprej? Načeloma da. Lahko na individualnem posvetu z babico ali v sklopu pregleda v nosečnosti.
 3. Kaj lahko naredim, da se bo porod začel sam? Začetek poroda je posledica zapletene izmenjave kemičnih signalov med plodom in nosečnico. Spodbudno na to med drugim delujejo zmerna vsakodnevna aktivnost, umirjenost nosečnice, omejeno uživanje sladkorjev, spolna aktivnost ter pravilna drža telesa med sedenjem, spanjem in izvajanjem vsakodnevnih aktivnosti, ki spodbuja optimalno namestitev ploda v porodni kanal.
 4. Kako bom vedela, kdaj v porodnišnico? Na splošno velja pravilo, da se nosečnica odpravi v porodnišnico. Če otroka ne čuti dobro, ko ji odteka plodovna voda ali ko ima vzpostavljene redne popadke na cca. 5 minut, ki trajajo okoli eno minuto.
 5. Ali moram pri razpoku plodovih ovojev ves čas ležati? Ne, če pride do razpoka mehurja in je glava vstavljena v porodni kanal, se porodnica lahko giblje.
 6. Ali se bom med porodom lahko gibala? Če porodnica ni utrujena, je gibanje in menjavanje položajev med porodom zaželeno, saj spodbuja pravilno spuščanje ploda skozi materino medenico.
 7. Ali bom med porodom lahko jedla in pila? Vprašajte, kakšna so pravila v vaši izbrani porodnišnici. Pitje vode ali z elektroliti obogatene tekočine ter zmerno uživanje lahke hrane med porodom da porodnici potrebno energijo za kakovostne popadke in dlje trajajoči porod.
 8. Ali lahko rodim v različnih položajih? Porodnica naj izbere položaj, v katerem občuti, da je močna in ima dober občutek za potiskanje. Hkrati naj bo to položaj, ki ustreza plodu (vidimo po njegovem vzorcu utripov) in babici, da lahko dobro varuje presredek. Za rojevanje so običajni položaji na boku, na hrbtu, na vseh štirih, čepe, kleče, na pručki in stoje.
 9. Je možen porod v vodi in ali je možen iztis v vodo? Porod v vodi je možen v nekaterih slovenskih porodnišnicah. Če želite roditi v vodi, mora nosečnost potekati brez večjih zapletov. Biti morate zdrave in pred porodom opravit nekaj dodatnih preiskav. Pri porodu v vodi se otrok rodi v vodo. Medtem ko vi čepite ali sedite v veliki kadi ali bazenčku, napolnjenem s toplo vodo. Za porod v vodi mora ob vas biti babica ali strokovnjak izkušen za tako vrsto poroda.
 10. Katere možnosti lajšanja porodne bolečine svetujete? Na voljo so dobra psihofizična priprava na porod, podpora zdravstvenih delavcev in spremljevalcev, gibanje, tuš, porodna kad, masaža, akupresura, akupunktura, TENS, hipnoza, dušikov oksidul (t.i. smejalni plin), epiduralna analgezija, opioidni analgetik in ultiva.
 11. Kaj lahko naredim za ohranitev nepoškodovanega presredka? Na ohranitev nepoškodovane porodne poti, kamor štejemo tudi presredek, vpliva veliko dejavnikov. Nosečnica veliko pripomore, če med nosečnostjo uspešno pozdravi vnetja nožnice. Nosi bombažno spodnje perilo in čim manj ščitnikov perila. Se zdravo prehranjuje, kar vključuje hrano bogato z antioksidanti, ter redno pitje vode. Med porodom porodno pot bolje ohranimo, če se otrok pravilno suče, se ne rodi prehitro, babica skrbno varuje presredek, in če porod ni asistiran z vakuumom.
 12. Kakšni so možni zapleti med porodom? Če babica oceni, da je stanje ploda ali porodnice med porodom ogroženo, pospešijo porod, in sicer z vakuumsko ekstrakcijo ploda ali carskim rezom. Pri vakuumski ekstrakciji prerežejo presredek, pred tem pa področje omrtvičijo. Če je potreben carski rez, ga opravijo v splošni anesteziji, v primeru, da stanje ploda ali matere ni ogroženo, pa se carski rez opravi v spinalnem bloku.
 13. Ali je pri carskem rezu (SC) lahko zraven partner? Partner je lahko v nekaterih porodnišnicah prisoten pri spinalni anesteziji, v večini porodnišnic pa je oče tako pri spinalni kot splošni anesteziji prisoten v sosednjem prostoru in lahko poseg opazuje preko stekla.
 14. Kako je z odvajanjem in uriniranjem med porodom? Nehoteno odvajanje blata ali urina med porodom lahko porodnico spravi v zadrego, a je to nekaj povsem običajnega in babice za to poskrbijo povsem diskretno. Ponekod je nosečnicam pred porodom na voljo klistir – torej čiščenje debelega črevesja in danke s pomočjo mlačne vode. Prazno črevo in topla voda po naravni poti lahko pospešita potek poroda in pogostnost popadkov. Klistirja v večina porodnišnicah ne naredijo samovoljno, ampak zanj zaprosite.
 15. Kdaj po rojstvu otroka prekinete popkovnico? Če je z novorojenčkom ob rojstvu vse v redu, se počaka vsaj 1 do 2 minuti, preden se prekine popkovnico. Velikokrat pa se počaka, da je popkovnica povsem bela, torej so žile v njej prenehale utripati in so izpraznjene.
 16. Ali je posvečena ura rutina? V porodnišnici, kjer nameravate roditi, se pozanimajte ali je prva ura po porodu namenjena vam in vašemu novorojenčku. Matere, ki dobijo otroka na kožo takoj po porodu lažje skrbijo za svojega otroka. Razvijejo bolj izostren čut za otrokove potrebe-dojenje, otrok si na mami hitreje regulira temperaturo in dihanje. Počaka se tudi s prerezom popkovnice. Tako se materina mikroflora prenese na otroka, kar je ključno za razvoj njegovega imunskega sistema.
 17. Ali omogočate neprekinjen kožni stik po porodu? Če je z novorojenčkom ob rojstvu vse v redu, ostane gol na maminem trebuhu/prsih še dve do tri ure po rojstvu. Kožni stik z novorojenčkom lahko vzpostavi tudi oče. Še posebno v primeru, ko ga mati z otrokom iz različnih vzrokov ne more. Kožni stik pa ni priporočljiv samo v porodni sobi ampak vsaj prve tri mesece po otrokovem rojstvu. Saj pripomore k navezovanju, uspešnemu dojenju, zdravemu mikrobiomu otroka in dobremu počutju matere ter otroka.
 18. Ali bova z novorojencem sobivala 24 ur na dan? Da, saj je to za vzpostavitev laktacije in močne čustvene navezave med materjo in otrokom najboljše. So situacije, ko to ni mogoče ali zaradi stanja otroka (nedonošenček, bolan novorojenček) ali stanja matere (ponekod prvi dan po carskem rezu).
 19. Kako dolgo je porodnica običajno v porodni sobi po porodu? 3 ure po porodu, če je vse v redu. V primeru carskega reza se v nekaterih porodnišnicah porodnice najprej za 24 ur namesti na t. i. oddelek za intenzivno nego in terapijo: Nato pa na običajen poporodni oddelek.
 20. Koliko časa po porodu ostanem v porodnišnici? Po nekompliciranem vaginalnem porodu običajno 2–3 dni, po carskem rezu pa 4–5 dni.
 21. Ali sploh imam mleko za novorojenčka? Da, vsekakor. Kolostrum, t. i. prvo mleko, je v dojkah prisotno že med nosečnostjo, zato ima ženska pri prvem podoju za svojega otroka vedno na voljo tistih nekaj kapljic, ki zaščitijo njegov prebavni trakt. Nato pa redno in pravilno pristavljanje novorojenčka na dojko spodbuja materino telo k še večji tvorbi mleka.
 22. Kdo mamici pomaga pri vzpostavljanju dojenja? Približno pol ure po porodu vam bo babica svetovala, da pristavite dojenčka k prsim. V porodnišnicah vas bodo k dojenju spodbujali, vas redno spraševali, če imate mleko in vam pomagali pri pravilnem prestavljanju. Če vam osebje ne bo dalo pobude za dojenje, jih sami prosite za pomoč, saj so za svetovanje in nudenje pomoči pri dojenju dobro usposobljeni. V primeru, da vam dojenje v porodnišnici še ne bo steklo, vam bo pri tem pomagala patronažna sestra, ki vas bo obiskala na domu.
 23. Koliko spremljevalcev je lahko pri porodu in ali imamo lahko pri porodu dulo? Načeloma imate lahko pri porodu enega spremljevalca, v nekaterih porodnišnicah dva (partnerja, mamo, sestro, prijateljico) oz. je namesto družinskega člana prisotna doula.
 24. Ali ponujate možnost sobivanja partnerja v porodnišnici? Da, večina porodnišnic to omogoča, nekatere tudi sobivanje sorojencev.
 25. Kdo lahko pride na obisk? V vseh slovenskih porodnišnicah lahko na obisk pride partner, ponekod tudi sorojenci, a morajo biti povsem zdravi.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj