TV-vsebine, ki otroka prestrašijo

0
627

Otroku televizija predstavlja močan in privlačen dražljaj, za katerega se začne zelo zgodaj zanimati. TV-vsebine pa so lahko tudi neprimerne zanj.

Ob tem pa ne sme biti prepuščen samemu sebi. Starši mu moramo pri seznanjanju s televizijo stati ob strani, si TV-vsebine ogledati skupaj z njim in se o njih pogovoriti, sicer si jih bo lahko napačno razlagal. Otroka namreč TV-vsebina, ki se odraslemu zdi popolnoma nedolžna, prestraši. Nepredelane vsebine motijo tudi njegovo spanje, lahko se pojavijo tudi nočne more.

TV-vsebine lahko otroka prestrašijo, zato moramo po besedah Mag. Martine Peštaj, univ. dipl. psih., nove vsebine gledati skupaj z njim in mu pomagati pri soočanju z njimi. Otrok, ki ga neka vsebina prestraši, jo mora predelati s starši, sicer lahko pride tudi do nočnih mor.

Strah je eno izmed čustev, ki je za predšolske otroke najbolj neprijetno. Otroci se v predšolskem obdobju začnejo spoznavati s čustvi, npr. z veseljem in jezo. Postopoma pride strah, ki je za otroka zelo močno in neprijetno čustvo. Otroka lahko marsikatera vsebina prestraši, tudi vsebina, ki se odraslemu zdi mila, nedolžna. Pomembno je, da smo ob prvih korakih starši zraven, ker lahko gre za preprosto vsebino, ki pa ima na otroka tak vtis, npr. zaradi izkušenj, stvari, ki se mu pletejo v glavi.

Če otroka nekaj prestraši in tega ne predela z odraslim, se mu to lahko tako močno usidra, da naredi napačne zaključke in to predeluje še kasneje v spanju, pojavijo se hude sanje in nočne more, za katere starši ne vedo, kaj je v ozadju, potem pa ugotovijo, da gre za vsebine iz televizije in filmov. Pomembno je, da ste ob otroku, ker je vsak otrok drugačen. Nekega otroka lahko prestraši že povsem banalna živalca, drugi pa potrebuje res veliko zlobnih volkov, da ga postane strah. Pomembno je, da otroke prepoznate, da sedijo ob vas, da vidite, ker otrok, ko ga postane strah, začne lesti vase in se zakrivati, če ima preveliko stisko, tudi ugasne televizijo. Odrasli ga moramo pri tem podpreti, potolažiti in voditi.

Otrok mora vsebino razumeti, da si je ne razlaga po svoje in ob tem mu spet pomagajo starši. Pomembno se mi zdi, da vedno, ko se pojavi nova vsebina, le-to pogledajo skupaj z otrokom in vidijo, kako se otrok odziva nanjo, kateri liki so mu všeč, kaj ga plaši in se na podlagi tega odločajo, ali morajo sedeti zraven njega ali pa jo lahko gleda sam.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Martina Peštaj

http://www.rtvslo.si/

univ. dipl. psih., urednica otroških oddaj na RTV SLO

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here