15 minut gledanja televizije na dan

0
774

Otroku televizija predstavlja močan in privlačen dražljaj. TV-vsebine so zato morate ogledati skupaj z njim in se o njih pogovoriti.

Otroku televizija predstavlja močan in privlačen dražljaj. TV-vsebine so zato morate ogledati skupaj z njim in se o njih pogovoriti, sicer si jih bo lahko napačno razlagal. Vseeno pa je temelj razvoja predšolskega otroka še vedno fizična aktivnost, zato je 10-15 minut pred televizijo za malčke popolnoma dovolj.

Televizija naj bo le dodatek k ostalim aktivnostim otroka, saj so temelj razvoja predšolskega otroka fizične aktivnosti. Mag. Martina Peštaj, univ. dipl. psih., v videu staršem svetuje druge oblike preživljanja prostega časa.

To je odvisno od otroka, njegove starosti in tega, kaj zmore. Nekateri zelo majhni otroci že lahko gledajo zelo dolgo, so pa tudi veliki, ki jih stvari ne zanimajo. Staršem vedno rečem, da ima otrok v enem dnevu veliko stvari, ki jih lahko počne. Popoldne, ko ni v vrtcu in smo starši z njim, ima možnost kreativnega ustvarjanja, proste igre, vodene igre, sestavljanja kock, konstrukcijskih iger, branja, poslušanja vsebin (npr. pravljic), igre s prijatelji zunaj, izletov. Aktivnosti je veliko in če rečemo, da je televizija le ena izmed njih, ugotovimo, da zanjo ostane zelo malo časa. Starši se morajo odločiti, kaj je za njih pomembno, kaj je za otroka najbolj primerno in potem razporediti ta čas. Če otroku ponudite paleto raznovrstnih aktivnosti, za televizijo ostane 10, 15 minut na dan, kar je za malčke popolnoma dovolj. Kasneje se to stopnjuje. Odvisno je tudi od letnega časa, vremena, bolezni. Lahko se dogovorite, da jo čez vikend gledajo več kot čez teden.

Pri predšolskem otroku so fizične aktivnosti še vedno temelj psihološkega, telesnega in socialnega razvoja. V prvi vrsti mu je treba omogočiti te aktivnosti, televizija pa je za zraven.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Martina Peštaj

http://www.rtvslo.si/

univ. dipl. psih., urednica otroških oddaj na RTV SLO

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here