10 vprašanj in odgovorov o razvoju dojenčka

0
5486
baby_z_igrako-daj_k_igraam

Prvi nasmeh, prvi zob, čebljanje, plazenje, hoja – v prvem letu življenja se dojenček razvija v tako hitrem tempu, da vsak dan doživite nekaj novega.

baby_z_igrako-daj_k_igraam

Kdaj se dojenček prvič nasmehne? Prvi nasmeh vam bo otrok namenil med 4. in 6. tednom starosti. Grimasa ali smehljaj v prvih tednih po rojstvu, tako imenovani »angelski nasmeh« je refleks, ki se največkrat pojavlja med spanjem.

Kdaj dojenček prepozna mamo in očeta? Že novorojenček prepozna mamo po vonju in glasu. Prvi stik s kožo med mamo in otrokom takoj po rojstvu, prvo dojenje in očesni stik igrajo pomembno vlogo. Tudi očetov glas otrok pozna, saj med nosečnostjo prodre skozi materino trebušno steno do otroka.

Kdaj bo dojenček prespal noč? Vsak otrok ima svojo potrebo po spanju. Pri dojenčku je to, da v kosu spi 4-6 ur, velik dosežek, za katerega včasih potrebuje kar nekaj časa.

Kdaj bo otrok dobil prvi zobek? Čas, ko dojenček dobi prvi zob, je lahko zelo različen: lahko ga dobi pri nekaj tednih ali pa najkasneje do začetka drugega leta življenja. Največ otrok prvi zobek dobi okoli 6. meseca starosti.

Kdaj lahko dojenček sedi? Otrok lahko brez podpore sedi v starosti 9 -10 mesecev. Prej lahko sedi le ob opori ali v naročju. Otroci potrebujejo čas za svoj razvoj! Sedenje otroka se razvije po učenju plazenja.

dojenek_v_naroju

Kdaj se dojenček plazi, stoji, hodi? Nekateri otroci se začnejo plaziti že okoli 6. meseca starosti, večina od njih pa med 8. in 10. mesecem življenja. Nekateri otroci to fazo preskočijo. S približno 12 meseci otrok stoji, nekateri pa takrat že hodijo. Večina otrok shodi med 15. in 18. mesecem življenja.

Kdaj lahko dojenček razume »ne«? Približno ob koncu prvega leta življenja. Razumevanje pravil in prepovedi zori počasi, do konca drugega leta življenja.

Kdaj začne otrok govoriti? Pri približno 9 mesecih že čeblja in zlaga zloge skupaj. S približno 12 meseci že zna besedo ali dve. Pomembna za govorni razvoj otroka je predvsem komunikacija in ljubeč govor med starši in otrokom, prstne igre, kratke pesmice in gledanje slikanic.

Kdaj se lahko dojenček zaposli sam? V starosti od treh do štirih mesecev se lahko otrok nekaj minut že ukvarja sam s sabo. Brblja, posluša svoje zvoke, igra se z rokami, ozira se okrog sebe in opazuje predmete, kot so mobili ali igrače, ki visijo nad posteljico.

Kdaj lahko dojenček je gosto hrano? Okoli petega ali šestega meseca življenja, ni pa nujno. Mnogi otroci so takrat že zreli za gosto hrano, nekateri pa jo do osmega do devetega meseca starosti.

Vir: Urbia

 

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj