10 vprašanj in odgovorov o nosečnosti

0
1620
nosenicaaaaaa

Nosečnost povzroči veliko sprememb. Poiskali smo odgovore na 10 najpogostejših vprašanj, ki jih postavljajo nosečnice. Vendar ne pozabite – če se vam zdi, da nekaj ni v redu, ali ne veste, kaj storiti, obiščite svojega ginekologa. Bolje iti k njemu enkrat preveč, kot enkrat premalo.

Kaj je sluzasti čep in kako je videti? To je zbirka sluzi, ki med nosečnostjo zapira vaš maternični vrat in tako varuje dojenčka pred okužbami. Odlušči se malo pred porodom, običajno v zadnjih dveh tednih.

Zakaj sem vedno zaprta? Približno polovica vseh nosečnic poroča o težavah z zaprtjem. Tudi zaprtje povzročajo hormonske spremembe, ki upočasnijo gibanje prebavil. Pijte veliko vode in jejte veliko vlaknenih živil.

nosenicaaaaaa

Kakšna je normalna količina izcedka iz nožnice? Zaradi hormonov in povečanega krvnega pretoka se izcedek med nosečnostjo običajno poveča. Izcedek naj bi bil brez vonja ali pa zelo rahlega vonja, redek in mlečne barve. Če je zelenkast ali rumenkast, ima močan vonj, je gost ter ga spremljata pordelost in srbenje, pojdite h ginekologu – morda imate bakterijsko ali glivično okužbo.

Zakaj me tako napenja? Prekomerno napenjanje med nosečnostjo je zelo pogosto. Tudi tu so vzrok upočasnjeni prebavni procesi.

Ali je normalno, da pride do uhajanja urina? Da. Kot rastoča maternica pritisne proti mehurju, je normalno, da uide nekaj urina, še posebej pa, če zakašljate, kihate ali se smejite. Utrjevanje medeničnega dna s Keglovimi vajami pomaga nadzorovati uhajanje urina.

Dlake mi rastejo na čudnih mestih – bodo po porodu še vedno tam? Mnogim nosečnicam se pogosto pojavi povečana rast dlak na obrazu, hrbtu, vratu, prsih, trebuhu in na drugih področjih. K sreči je to le začasen stranski učinek povišane ravni hormonov – presežek dlak naj bi po porodu izginil.

Kaj če bom morala med porodom iztrebljati? Med porodom otrokova glava pritiska na danko, tako da se boste morda počutili, kot da boste vsak čas iztrebljali, pa čeprav potem ne. Vedno seveda obstaja možnost, da se to zgodi, vendar pa se ne obremenjujte s tem – babice in porodničarji so vse to že videli.

Kaj naj naredim, če mi voda odteče v javnosti? Ne obremenjujte se s tem. Poleg tega pa se verjetno ne bo kar ulilo od vas, tako kot v filmih, ampak vam bo voda puščala po malo vse do rojstva otroka.

Ali imam lahko spolne odnose v visoki nosečnosti? Seveda lahko. Morali boste poskusiti kakšen nov položaj, saj vaju bo oviral trebuh. Spolni odnos je tudi odličen način, če želite nekoliko pospešiti začetek poroda: sperma vsebuje prostaglandine, ki lahko pomagajo sprožiti porod.

Bojim se rojevanja! Kaj lahko storim? To je popolnoma naravno. Imate pa dve možnosti: ta strah lahko ignorirate, lahko pa se o tem informirate ali greste na kakšen tečaj priprave na porod.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here