10 do 20 odstotkov otrok s 6-7 meseci še noče jesti kašic

0
4370
Uvajanje goste hrane.
Uvajanje goste hrane.

Kaj storiti, če otrok vztrajno zavrača gosto hrano – obrne glavo, usta pa stisne skupaj? Strokovnjaki ocenjujejo, da 10 do 20 odstotkov otrok s 6-7 meseci še noče jesti kašic. Nekateri je ne jedo niti pri 8-9 mesecih. Čeprav niso vsi otroci na gosto hrano pripravljeni ob istem času, je potrebno omeniti, da za zadovoljitev povpraševanja po energiji in hranilnih snoveh pri 6 mesecih včasih ni več dovolj le mleko.

Ne izvajajte pritiska

Če otroka dojite, bo le težko prišlo do pomanjkanja kakšne hranilne snovi. Železa v materinem mleku sicer ni veliko, vendar pa se lahko optimalno absorbira. Otroka ne silite in ne pritiskajte nanj. Stopite v stik s pediatrom ali babico in se posvetujte.

– Ko začnete uvajati gosto hrano, imejte otroka v naročju, tako da dobi isto bližino in naklonjenost kot pri dojenju ali steklenički.

– Vsak otrok se ne navadi na gosto hrano tako hitro. Če jo zavrne, mu jo znova ponudite v nekaj dneh ali tednih.

– Kaj ste v zadnjih mesecih nosečnosti ali med dojenjem pogosto in radi jedli: korenčkov sok? Breskve? Možno je, da bo otrok raje imel živila s podobnim okusom.

– Ko jeste, otroka posedite za družinsko mizo. Kmalu si vas bo želel posnemati.

– Nekateri otroci preskočijo »fazo kašic« in imajo raje hrano v grižljajih. Primerni so majhni koščki mehko kuhane zelenjave, testenin, kruha in celo mesa.

Vir: Wireltern

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here