Izdelajmo stanovanje v mansardi

1
43

Iz starega podstrešnega stanovanja lahko nastane zelo topel dom za mlad par ali družino. Pri urejanju novih podstrešnih prostorov je treba poskrbeti, da bomo preverili in načrtovali vse potrebne stvari, kot so ustrezna napeljava, stanje strešne kritine, toplotna izolacija, se odločili za okna in frčade ter način ogrevanja.

Opredelite želje in preverite ovire

Pri izgradnji mansardnega stanovanja morate predhodno preveriti, kaj vas lahko pri izgradnji ovira (nosilne in predelne stene, razpoložljivost prostora, kje bodo okna, ogrevanje …) in kaj bi radi z izgradnjo dosegli (višji stropi, prostorno stanovanje …). Pomembna je kakovostna zasnova ostrešja pod kakovostno kritino in njena natančna izvedba.

 

Kakšna je obstoječa napeljava?

Preverite, kje in kako so razporejene že obstoječe instalacije vodovoda, plina, elektrike in kanalizacije. Tako boste lahko videli, kakšne so možnosti ureditve in načrtovali, kakšna bo razporeditev prostorov.

 

Kakšno je stanje strešne kritine?

Ocenite, kakšna je trajnost kritine, saj mora biti odporna proti vremenskim vplivom. Če je kritina še dovolj dobra in je še ni potrebno zamenjati, potem med lego škarnikov (tramovi ostrešja) namestite parno zaporo (za paro prepustno in vodotesno folijo tako, da s tem zagotovite zajem in izpust zraka iz zračne plasti), namestite toplotno izolacijo debeline 20–25 cm, ki jo zaprete z lesenim opažem ali mavčno kartonskimi ploščami, nato pa jih poljubno pobarvajte.

 

Kje bo vhod?

Priporočeno je, da imate lasten vhod, ki je dozidan na zunanji strani hiše. To lahko storite z montažno jekleno konstrukcijo, ki jo pritrdite na objekt. Morate pa namestiti dovolj široke stopnice. Preverite tudi dostop glede na velikost parcele in sosednje objekte. Seveda so lahko rešitev tudi stopnice znotraj hiše, ki vodijo iz spodnjih prostorov, te pa vzamejo kar nekaj prostora.

 

Načrtovanje prostorov

Podstrešje ima različne višine prostorov, zato je po navadi tam, kjer je strop najvišji,  dnevni prostor, sobe z nižjim stropom pa izkoristite za spalnico, garderobne prostore, shrambe ali kopalnico. Kopalnico poskušajte umestiti nad že obstoječo instalacijo, ki se nahaja v spodnjih prostorih, tako da boste lahko kar od tam poskrbeli za potrebno napeljavo. Pregledati je potrebno instalacijske in električne priključke, jih po potrebi še napeljati in upoštevati vertikalni sanitarni vozel. Pomembno je, da ima podstreha dovolj velik naklon, da boste lahko namestili potrebne elemente v prostorih.

 

Načrtujte toplotno izolacijo

Da bi zagotovili bivalno udobje in dobro počutje, je pri urejanju podstrešnega stanovanja pomemben faktor dobra toplotna izolacija, saj je v strešnih prostorih v poletnih mesecih višja temperatura kot drugje, pozimi pa lahko tudi krepko pade. Z ustrezno debelino izolacije (20–25 cm) in prezračevanjem se zmanjša pregrevanje prostorov v poletnih mesecih, v zimskem času pa prihrani pri ogrevanju in ustvari primerno temperaturo.

 

Kako ogrevati ali hladiti mansardo?

Poskrbeti je potrebno tudi za primerno ogrevanje. Vse pogosteje se vgrajuje električno talno ogrevanje in tudi klasično talno gretje. Vse je odvisno predvsem od višine, ki jo imamo na razpolago. Ker pa želite mansardo pozimi ogrevati, poleti pa ohlajati, je dobra rešitev tudi klima naprava, ki omogoča hlajenje in gretje. Klimatske naprave delujejo tudi kot toplotne črpalke (ogrevanje). Izkoristek hlajenja in gretja je ponavadi pri takšnih napravah malo slabši, vendar pa vam omogočajo dve stvari v enem.

Ocenite osvetljenost in razpoložljivost naravne svetlobe – dodajte okno ali frčado

Podstrešja znajo biti zaradi nižjih prostorov temačna ali celo pretemna. Če ste ugotovili, da je v prostoru premalo svetlobe, boste morali dodati še kakšno strešno okno. Mansardna stanovanja poznajo dva tipa oken: frčado (nadzidek) z oknom na strehi ali strešno okno v ravnini strehe. Več ljudi se odloča za vgradnjo strešnega okna, ki je vgrajeno v nekaj urah in jo mojster izvede iz notranjosti, za izdelavo frčade pa je potrebnih več delavcev, ki delo opravijo na strehi. Strešno okno je trikrat cenejše od frčade z enako stekleno površino.

 

Kako opremiti prostore?

Pri opremljanju prostorov je potrebno upoštevati višino stropa. Na delih z nižjim stropom namestite postelje, sedežne garniture, omare po meri ali si uredite garderobni prostor, ki ga lahko dobro zapolnite s policami in obešalniki. V manjših – nižjih prostorih je pomembno, da je pohištvo premično, fleksibilno, večnamensko in svetlih barv s primerno izbranimi dodatki. Prostori bodo delovali večji, če bodo svetli in enotni, saj so v takih stanovanjih prostori navadno odprti in morajo zato delovati kot celota. Zato uporabite tudi iste materiale, barve in stil. Z dodatkom umetne in naravne svetlobe boste dosegli želeni učinek. Seveda je pri tem potrebno upoštevati možnosti, ki vam jih ponuja prostor, lokacijo in finančna sredstva, ki jih imate na razpolago.


Ovire spremenite v dekor

Različni vidni deli opeke, tramovi, stebri, podstrešna okna, poševne stene lahko ustvarijo zanimiv ambient. Prostor dokončno uredite z beljenjem sten in tal po vaši izbiri. Na koncu priklopite tudi vso električno povezavo ter prostore ločite z vrati, kjer so nujno potrebna (kopalnica–sanitarije, spalnica, če je v družini več članov). Če želite prostor optično povečati, dodajte ogledala.

Viri: www.energetika.net, www.ehow.com, www.remodelingcenter.com, www.politron-mp.si

 

Slike: Velux Slovenija d.o.o.

 

Vsebine: Anja Jurko

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 komentar

NAPIŠITE KOMENTAR